Over…

De Individualist is een anarchocapitalist, een marktanarchist of hoe je het ook wilt noemen als iemand tegen de staat is; tegen politieke macht; tegen het initiëren van agressie door persoon, groep of overheid; voor individuele vrijheid, en voor vrijwillige en vredige handelingen tussen mensen op zowel sociaal, cultureel als economisch gebied.

Er is soms meningsverschil over waar bepaalde woorden voor staan en wat hun definities zijn. Het woord binnen de vrijheidsfilosofie dat misschien wel het meest onderhevig is aan misverstand, misinterpretatie of meningverschil is “libertarier”. Alhoewel ik mezelf soms zo noem, of stel dat ik het libertarisme aanhang, doe ik dat voornamelijk ter verduidelijking van de communicatie. Maar marktanarchist en individualist zijn preciezere termen om mij te omschrijven, omdat het over mijn mening jegens de staat en gedwongen vormen van collectivisme geen misverstand laat bestaan.

Mijn marktanarchisme is Rothbardiaans, wat betekent dat ik corporaties niet beschouw als vrije markt fenomenen, noch bedrijven die hun succes grotendeels aan de overheid – of overheidsbeleid- te danken hebben beschouw als legitieme vrije markt fenomenen. Bedrijven die pro-regulering- en certificering zijn, pro-overheid zijn, protectionistisch zijn, pro-EU zijn en ga zo maar door, beschouw ik niet als voorbeelden van de vrije markt, maar als cliënten van de staat. Zij hebben mijns inziens baat bij de manier waarop de overheid vrije concurrentie in de markt belemmert, en daarmee de vrijheid van de consument, en bovendien de natuurlijke werking van de economie vervormen.

Als individualist ben ik van mening dat mensen geestelijk onafhankelijk zouden moeten zijn, en de juiste ideeën zouden moeten aanhangen maar niet personen zouden moeten vereren. Ik heb een broertje dood aan enige vorm van irrationele conformiteit aan mensen of groepen, ongeacht hoe vaak deze mensen of groepen het ook bij het rechte eind hebben. Naar mijn mening leidt deze verering en conformiteit tot het verdedigen van mensen en (hun) meningen zelfs wanneer zij dit niet verdienen. Wees altijd onafhankelijk en altijd kritisch, maar gebruik altijd rationele argumenten.

Advertenties

6 reacties op “Over…

 1. Geweldig plan om dit te verbreiden. Hoe meer mensen dergelijke initiatieven verwezenlijken, hoe meer mensen kennis zullen kunnen maken met individualistische, libertarische ideeén.
  Maar er is ook een negatieve kant aan . Hoe meer individuen een website gaan lanceren, hoe kleiner de kans wordt dat iedere site meer bezoekers krijgt, of dat een bijzonder goed artikel door veel mensen wordt gelezen.
  Er ontstaat toch een soort concurentie.
  Op zich helemaal niet erg, maar ik stel wel dat het nuttig zou zijn, zelfs dat we grotere totaalresultaten kunnen bereiken als we de juiste weg tot samenwerking vinden.

  DeVrijspreker staat daarvoor open.
  Met soevereine groeten, Hub Jongen

  • Bedankt voor je reactie, Hub.
   Natuurlijk is een bepaalde mate van samenwerking wenselijk. Het is ook daarom dat ik van plan ben om veel te linken naar belangrijke en interessante artikelen van andere websites en blogs, m.a.w. eventuele bezoekers op de hoogte te brengen van artikelen op andere sites. Het zal niet slechts originele content hebben, maar ook aanbevelingen naar externe belangrijke bronnen. Als “libertarier” ben ik er immers bij gebaat dat belangrijke artikelen en argumenten die het vrijheidsideaal promoten zoveel mogelijk gelezen worden door een zo groot mogelijk publiek.

   De reden dat ik het tijd vond om een eigen blog te starten is omdat ik dit als een plaats zie waar ik ideeën ook uit kan werken tot langere artikelen, of korte reacties op andere sites zoals de jouwe verder te belichten of uit te werken (zoals ik nu heb gedaan met het artikel ‘Parlementaire democratie wordt oligarchie’).
   Verder wil ik ook een Engelstalige versie van het blog gaan onderhouden die hetzelfde functioneert.

   Hoe actief dit blog zal worden weet ik op dit moment nog niet, evenmin als ik weet hoeveel bezoekers het uiteindelijk zal trekken. Maar ik weet dat als ik een libertarisch ei kwijt wil ik dit nu zonder probleem kan.

   • Prima.
    Om te beginnen mag je van de Vrijspreker.nl overnemen wat je wil. Liefst met bronvermelding maar je wordt niet vervolgd als je dat niet doet.
    Ik zal datzelfde doen van de INDIVIDUALIST.
    Mocht je prijs stellen om een artikel of iets anders ook op de Vrijspreker te plaatsen, noem dat dan expliciet.
    Keep up the good work, en veel soevereine groeten,
    Hub

 2. Ben je voor enige vorm van overheid, hoe klein ook?
  Het lijkt me dat het feminisme de grootste tegenstander van vrijheid is, hoe gaan we dat verslaan?

  • Alleen als tussenstap. Uiteindelijk vind ik geen enkele overheid morele legitimiteit hebben. Feminisme is slechts een subcategorie van cultuurmarxisme. Cultuurmarxisme is inderdaad een grote bedreiging voor vrijheid want cultuurmarxisme is totalitair. Het feminisme is eigenlijk helemaal niet pro-vrouw maar anti-westerse man.

 3. Goed om te zien dat deze blog bestaat. Ik ben me al een tijdje aan het verdiepen in het anarchisme/libertarisme en het spreekt me erg aan. Dit heeft me er ook toe gezet zelf een blog te maken om te schrijven over mijn deze ideeën en om ze over te brengen naar andere Nederlanders. Ik heb namelijk het gevoel dat anarchokapitalisme vrij onbekend is in Nederland dus ik help graag om deze ideeën onder de mensen te brengen.

  Anyway, keep up the good work en ik zal je blog zeker in de gaten houden.

  R.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s