Eén reactie op “Het Basisinkomen: Gratis geld voor iedereen

 1. Je hebt ook nog het spaarparadox. Mensen sparen voor veel redenen. Onzekerheid in de toekomst, financieren van grote uitgaven, investeren in goederen of je zelf, of gewoon een spaarpotje.
  Het basisinkomen zal de spaartegoeden behoorlijk verminderen. Je inkomen is gegarandeerd. Banken zullen dus zelf meer moeten lenen of uitgifte van aandelen of obligaties doen.
  Het basisinkomen kan dus niet gebruikt worden om te sparen, want de kosten van levensonderhoud zijn hoger dan het basisinkomen.
  De kosten van levensonderhoud zullen waarschijnlijk gaan stijgen, naar het niveau van het basisinkomen. Wat dus inhoudt dat je nooit rijk wordt, maar je kunt zo wie zo niet van een uitkering rijk worden, maar echt arm ben je ook niet.
  De binding die de overheid heeft met haar burgers, wordt erg groot. Aangezien het nettoloon met minimaal 1000 euro minder wordt, zullen veel mensen zich nog afhankelijker opstellen en altijd meegaan met de eisen die gesteld worden aan het basisinkomen. Omdat het basisinkomen voor veel mensen wel heel belangrijk wordt, om te kunnen bestaan!
  Aangezien de kans op misbruik enorm is, zal de bureaucratie evenredig groeien.
  Is het betaalbaar,nee.
  Dit is een aanname, ik denk dat van elke 3 gezinnen, 2 gezinnen zoveel moeten betalen, dat het laatste gezin haar 1000 euro krijgt. Dit houdt in dat gezin 1 en 2 elk 500 euro extra moeten betalen. Dus ik betaal voor mijzelf via de werkgever 1000 euro en extra 500 euro voor het niet-werkende gezin. Als mijn bruto-inkomen hetzelfde blijft, dan stijgt de stijgt de belastingdruk met 500 euro. Dus mijn netto inkomen gaat met 500 euro achteruit. Ik ga van de aanname uit dat de werkgever geen verhoging van de loonsom wil. Of de 500 euro moet geleend worden door de staat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s